Északi part

 2013.08.03. 00:29

Az északi parti utat javasolni szokták az útikönyvek. Bár a térképek figyelmeztetnek, hogy mindenki saját felelősségére induljon, illetve a bérelt kocsikra nem terjed ki a garancia ezen a szakaszon, ez nem hátráltatott minket abban, hogy neivágjunk felfedezni.
Kahului fővárost és Wailuku-t elhagyva az út kétszer egysávosra szűkül és emelkedni kezd, ahogy nekiindul északnak. Viszonylag rövid időn belül felkapaszkodunk magasra, így csodás kilátás nyílik Kahuluira. A kanyargós úton gyakran követik egymást kiszélesített útmenti leállók, érdemes megállni egy kicsit és gyönyörködni az óceános-hegyes-erdős tájban.

P1070035.JPG

Az egyik ilyen megállónál egy kis ösvényt pillantunk meg, mely meredeken nekivág a hegyoldalnak, a völgy felé. Az első pár méter megtétele után úgy döntünk, megnézzük hová vezet. Pár percnyi tétova séta után bíztató meghallani a csobogást, ez csak jót jelenthet. És valóban, egy erdei tóhoz érünk, mely máshonnnan nem is látható. Ezúton is köszönöm Klaudiának, hogy lebeszélt arról, hogy visszaforduljunk.

Folytatjuk az északi kirándulást, a hegyekbe vezető út egyre kacskaringósabbá válik, néhol egysávosra szűkül. Itt-ott házakat pillantunk meg lehetetlen helyeken, és azon tűnődünk, egyáltalán hogy építették ezeket, és milyen lehet ott lakni. Az útmentén találunk egy fabódét, ahol banana bread-et veszünk egy hölgytől. Aztán egy útonálló tehénpásztorral találkozunk, aki megkér, hogy húzódjunk le negyed órára, amíg elvonul a csorda.

P1070152.JPG

Már elhagytuk a legészakibb pontot, és közeledünk vissza a jól ismert Honolua öböl felé, amikor egy izgalmas szikát pillantunk meg lenn a mélyben, és egy odavezető ösvényt. Sok autó parkol itt, hogy a kirándulók leereszkedhessenek a hegyoldalon az óceánig, bár egy tábla figyelmeztet, hogy ne nagyon menjünk arra. Ez a szikla egy érdekes képződmény, pár méterrel a víz felett, vízszintes helyzetben terül el hosszan. A sziklaszirten megtörő hullám elemi erővel csap tovább, kis belső tavakat alakítva ki a sziklában, melyek itt-ott 4-5m mélyek. Lenyűgöző erőhatások! Elbóklászunk itt vagy fél órát, fürdünk a belső tavakban. A nap még teljes valójában a horizont felett, érdekes fényviszonyokat biztosít a késődélután. Hazaindulunk, nincs innen egy óra sem, és a másik irányból elérjük Napilit. -á

P1070098.JPG

P1070056.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://alohakakou.blog.hu/api/trackback/id/tr285443121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása